Citrontarte

  • 8 bitar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
1/2 dl mald sötmandel
75 g Smör
1/2 dl florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl

Fyllning:
3 ägg
rivet skal av 2 citroner
1 dl citronsaft
3/4 dl strösocker
1 3/4 dl Vispgrädde

Till garnering:
rå- eller farinsocker
färsk mynta

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Kavla ut degen mellan två ark plastfilm. Täck en pajform (22 cm med löstagbar kant) med degen. Frys pajskalet en stund före gräddning. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Blanda alla ingredienser, utom grädden, till fyllningen i en kastrull och låt sjuda under ständig vispning tills krämen tjocknar. Dra kastrullen från värmen och rör ned grädden. Fyll pajskalet och grädda pajen i 150° ca 25 minuter. Strö på ett tunt lager råsocker och ställ pajen under grillelementet tills sockret smälter och blir knäckigt. Låt pajen svalna före servering. Det är gott med en klick iskall vispad grädde och finhackad färsk mynta till.

efterratt