PÅ GÅRD

Hållbar mjölkgård är Skånemejeriers program för att utveckla hållbarhetsarbetet på mjölkgårdarna. I samarbete med våra mjölkleverantörer har vi målsättningen att öka gårdarnas positiva påverkan på djur, klimat och natur samtidigt som vi minskar produktionens negativa påverkan.

Med Hållbar mjölkgård samlar Skånemejerier alla initiativ och aktiviteter för mer hållbar mjölkproduktion på gårdarna:

En kvinnlig bonde som strör ut hö till kor samt en symbol för Hållbar mjölkgård

CERTIFIERING

I Hållbar mjölkgård ingår gårdscertifiering enligt ISO 9001, där gårdarna åtar sig att löpande genomgå 35 kontrollpunkter inom allt från gårdarnas arbetsmiljö och djurhållning till energiförbrukning och hur man hanterar restprodukter och avfall.

KLIMATBERÄKNING

Skånemejeriers mjölkleverantörer har genomfört klimatberäkningar på gårdsnivå sedan 2021. Under våren 2025 genomfördes klimatberäkningarna på 99 procent av de mjölkgårdar som producerar mjölk till Skånemejerier.

RÅDGIVNING

Från och med hösten 2025 erbjuds Skånemejeriers mjölkleverantörer ett rådgivningstillfälle om året med en extern rådgivare för att identifiera de områden där respektive gård har störst potential att minska klimatavtrycket. Rådgivningen utgår ifrån gårdens förutsättningar och nuläge, baserat på data om mjölkkvalitet, klimatavtryck och hållbarbarhetspoäng.

HÅLLBARHETSERSÄTTNING

Skånemejeriers hållbarhetsersättning belönar engagemang, kompetens, insatser och arbetssätt som bidrar till en ökad hållbarhet på gårdsnivå. Mjölkbönderna får betalt för åtgärder som vidtas på gårdarna idag, samtidigt som de motiveras till ytterligare satsningar.

TRE FOKUSOMRÅDEN INOM HÅLLBAR MJÖLKGÅRD

HÅLLBARHETSERSÄTTNING

Skånemejeriers hållbarhetsersättning belönar insatser och arbetssätt som bidrar till ökad hållbarhet på gårdsnivå.

Hållbarhetsersättningen fungerar på så vis att en del av det pris som vi på Skånemejerier betalar för mjölken sätts utifrån åtgärder och aktiviteter som gårdarna kan göra. Satsningarna ska antingen var för sig eller tillsammans ha en positiv inverkan på djur, natur och klimat och de kan ske inom sex olika områden.

KUNSKAP OCH KOMPETENS

Genom att delta i utbildningar tar mjölkbönderna del av nya rön och metoder, vilket förbättrar möjligheterna att implementera olika lösningar för mer hållbar mjölkproduktion.

GOD DJUROMSORG

Friska djur producerar mer mjölk och kött, vilket betyder bättre lönsamhet för gårdarna och ett minskat klimatavtryck per kilo mjölk eller kött. Friska djur behöver inte heller behandlas med läkemedel.

RESURSEFFEKTIV VÄXTODLING OCH KOLINLAGRING

Foderproduktion står för en stor del av mjölkens påverkan på klimat och miljö. En hållbar växtodling ger minskat kväveläckage, ökad kolinlagring och långsiktig bördighet.

RESURSEFFEKTIV ANIMALIEPRODUKTION

Kornas fodersmältning står för en stor del av mjölkens klimatpåverkan. Genom att välja foder som korna effektivt kan omsätta till mjölk går det att minska mängden foder som behöver produceras och samtidigt få minskade metanutsläpp från korna.

FOSSILFRITT JORDBRUK

Globalt sett är användning av fossila bränslen den viktigaste orsaken till klimatförändringarna. Mjölkgårdarna kan bidra genom att fasa ut fossila bränslen och använda och producera förnybar energi, som biogas eller el från solpaneler.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Mjölkproduktion har goda förutsättningar att bidra ytterligare till ökad biologisk mångfald i jordbrukslandskapet. Betande djur har bidragit till att göra svenska naturbetesmarker till några av de artrikaste miljöerna i hela världen.

POÄNGSYSTEM

De sex områden som har valts ut omfattar vid programmets lansering mellan 5 och 24 poäng. Inom varje kategori finns mellan en och fyra KPI:er som ger poäng och en skala som visar poängfördelningen för varje KPI. Initialt omfattar programmet maximalt 80 poäng, som fördelas enligt poängmodellen bredvid.

God djuromsorg är lika centralt för oss på Skånemejerier som för våra mjölkleverantörer. Den goda djuromsorgen är vårt etiska ansvar gentemot djuren samtidigt som friska och välmående djur är en förutsättning för att vi ska få mjölk av högsta kvalitet. Korna ska vara skadefria med normalt hull och ha god ben- och klövhälsa. De ska få rätt mängd foder, friskt vatten och rena och torra liggplatser. Läkemedel ska användas restriktivt och endast efter förskrivning av veterinär.

På Skånemejerier ställer vi höga krav på gårdarna som vi köper vår mjölk från. För att säkerställa att var och en av dem efterlever våra krav arbetar vi med oberoende certifiering genom tredje part. Kontroller av gårdarna utförs i tre steg; egenkontroll, gårdsbesök av internrevisorer och en tredjepartskontroll. Redan år 2012 började vi att arbeta efter ett kvalitetscertifieringssystem enligt ISO 9001 och det ger oss en extra garanti att alla förordningar och god praxis respekteras. Skånemejeriers djuromsorgspolicy hittar du här.

På gårdarna som levererar till oss hålls 92 procent av korna i lösdrift. Det betyder att de går lösa inomhus under stallsäsongen och kan röra sig fritt mellan liggbås, foderbord, vattenkar och mjölkning. Det milda klimatet i södra Sverige möjliggör en längre utevistelse för djuren och gentemot vad som är lagstadgat i regionen kunde våra mjölkleverantörer för 2024 redovisa en i genomsnitt 40 dagar längre utevistelse.

Kornas foder är helt fritt från GMO och all soja i fodret ska vara certifierad enligt kriterierna från Round Table on Responsible Soy Association (RTRS) eller ProTerra.

För ett jordbruk som kan förse oss med livsmedel idag och i framtiden krävs välfungerande ekosystem med en rik biologisk mångfald. Genom att odla vall producerar våra mjölkleverantörer högkvalitativt grovfoder till sina djur, samtidigt som de förbättrar markernas bördighet och lagrar in kol i marken.

På betesmarkerna håller kornas betande undan konkurrenskraftigare gräs, örter och sly som annars skulle ta över. Igenväxning av landskapet är en av de största orsakerna till förlust av biologisk mångfald i Sverige och för att bevara artrikedomen behöver betesmarkerna hållas öppna.

Särskilt viktiga är naturbetesmarkerna (betesmarker som aldrig har gödslats eller plöjts) och på mjölkgårdarna som producerar mjölk åt Skånemejerier finns 11 500 hektar naturbetesmarker.

För att gynna den biologiska mångfalden arbetar gårdarna även med åtgärder som att restaurera och anlägga våtmarker och att odla blommande zoner i utkanterna av sina åkrar.

Läs mer i vår broschyr Mjölk och mångfald.

KLIMATARBETE PÅ GÅRD

Omkring 70 procent av Skånemejeriers klimatavtryck kommer från gårdarnas mjölkproduktion. För att minska denna klimatpåverkan har vi ett nära samarbete med våra mjölkleverantörer.

Sedan 2021 gör gårdarna årliga klimatberäkningar. Utsläppen av växthusgaser beräknas utifrån användningen av till exempel foder, gödsel och energi. Beräkningen av mjölkens klimatavtryck sker genom att gårdens utsläpp fördelas på alla produkter som produceras på gården, så som mjölk och kött. Från detta får man fram ett klimatavtryck mätt i koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo levererad mjölk som är unikt för varje gård. Klimatavtrycket har minskat över tid och under 2024 var genomsnittet 0,86 kg CO2e per kg levererad mjölk.

Klimatberäkningarna ger en bild av hur utsläppen av växthusgaser fördelas på gårdarna. De största utsläppen av växthusgaser (ca 45 procent) på mjölkgårdarna utgörs av metangas som bildas vid kornas matsmältning. Välmående och friska djur har en mer effektiv fodersmältning och därför är den goda djuromsorgen hos våra mjölkleverantörer även av betydelse för att minska klimatavtrycket. Även växtodling på gården, inköpt foder, användning av el och drivmedel, och gödselhantering påverkar. Kartläggningen av gårdarnas klimatpåverkan ligger delvis till grund för Skånemejeriers hållbarhetsersättning, där vi belönar insatser som kan ge störst effekt för ett minskat klimatavtryck.