VÅRA ANLÄGGNINGAR

VÅRA FYRA MEJERIER

Skånemejeriers produktion bedrivs genom bolagen Malmö Mejeri AB, Kristianstads Mejeri AB, Hjordnära Mejeri AB och Kristianstads Ostförädling AB. Samtliga är dotterbolag till Skånemejerier AB som sedan 2012 ägs till 100 procent av Lactalisgruppen. Mjölken till Skånemejeriers produktion köps in från ca 300 gårdar i Skåne och södra Sverige.

Skånemejerier har omkring 800 anställda och huvudkontor i Malmö. Verksamheten omfattar inköp, produktion och försäljning av mjölk, syrade produkter (yoghurt, fil och kvarg), gräddprodukter, ost, matfett och fruktdrycker. Som en del av Lactalisgruppen säljer Skånemejerier också ett stort urval importerade mejeriprodukter från varumärken som Président och Galbani.

Malmömejeriet är vår största anläggning. Mejeriet byggdes 1984 och har därefter byggts ut i flera omgångar. För att möta marknadens efterfrågan har vi under de senaste åren gjort en rad investeringar i mejeriet. Några exempel är ett utökat kyllager, en helt ny linje för att utöka produktionen av Lindahls kvarg och en utökad kapacitet inom ESL-produkter (kylvaror med förlängd hållbarhet).

Mjölk, grädde, fil, yoghurt, kvarg mm

cirka 200 000 ton/år

cirka 370 (exkl huvudkontor)

På ysteriet i Kristianstad har det tillverkats svensk hårdost sedan 1940. Här tillverkar vi svenska klassiker som Präst®, Herrgård® och Grevé® under varumärkena Allerum och Skånemejerier. Vi har även introducerat två blivande klassiker i och med våra egenutvecklade hårdostar Rike och Ära samt dessutom vår svenska grillost Pannoumi. Kristianstadmejeriet är en motor för produktionen av svensk kvalitetsost och under senare år har vi bland annat investerat i nya ystningstankar och utökad kapacitet för riven ost.

Klassisk svensk hårdost, Ljuva Ostcrème

cirka 13 000 ton/år

cirka 100

Strax intill vår osttillverkning ligger Kristianstad Ostförädling. Här bitar, skivar och river vi för att kunna erbjuda våra populära svenska ostar i en mängd olika former och förpackningsalternativ. Vår senaste större investering i anläggningen är en utökad kapacitet för ostrivning för att möta en ökad efterfrågan på ost för matlagning. 

Lagring, bitning, rivning och förpackning av ost

cirka 13 000 ton/år

cirka 60

Hjordnära Mejeri, som ligger i västgötska Hjo, är vår minsta och nyaste anläggning. Mejeriet är specialiserat på syrade mejeriprodukter för matlagning och här tillverkas både konventionella, ekologiska, laktosfria, naturella och smaksatta produkter i flera olika storlekar. För att möta den höga efterfrågan på Salakis Turkisk yoghurt har anläggningen investerat i ett nytt, större mognadsrum.

Crème fraiche, gräddfil, matyoghurt

cirka 12 000 ton/år

cirka 33