
NÄRING GENOM HELA LIVET
FAVORITER FÖR HELA FAMILJEN
Mat är så mycket mer än bara kalorier och näringsämnen. Mat är smaker, upplevelser och tillfällen att träffas. Att äta hälsosamt, menar vi, handlar inte bara om att äta så att man får i sig rätt näring, utan också om att unna sig att äta gott.
För många finns det inget som kan ersätta Skånemejeriers grädde och crème fraiche i matlagningen. Med vår svenska grillost Pannoumi erbjuder vi en fräsch huvudingrediens för lunchen eller middagen, lika rik på fullvärdigt protein som nötkött.
Många älskar att lägga ett par skivor av någon av våra lagrade svenska ostlassiker på mackan och för många är det inget annat än vår färska, svenska mjölk som gäller i kaffet. Ingen juice står på lika många frukostbord som vår Bravo Apelsin.
Skånemejerier erbjuder mat som ger näring och livskvalitet för hela familjen, och för några grupper av människor gör våra produkter extra stor nytta.


MEJERIVARORNAS BETYDELSE FÖR BARN
Sedan 1980-talet samarbetar de nordiska länderna för att ta fram Nordiska Näringsrekommendationerna. I detta arbete anlitas flera hundra experter som går igenom den samlade forskningen inom kost, hälsa och livsstil och NNR ligger även till grund för Livsmedelsverkets kostråd.
För barn över 2 år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna, men eftersom barn äter en mindre mängd mat, är det viktigt att maten är näringstät. Livsmedelsverket skriver att barn behöver ”kalcium och D-vitamin, som är viktiga för skelett och tänder” och ”att ett enkelt sätt att få i sig det är att äta eller dricka ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen”.
För att barn ska få en bra balans mellan fett, mättat fett, kolhydrater och protein rekommenderar Livsmedelsverket rekommenderar Nyckelhålsmärkta produkter, och här erbjuder vi på Skånemejerier flera olika produkter såsom lättmjölk, lättyoghurt, fettsnål kvarg och hårdost med lägre fetthalt.
SKOLMJÖLKEN GER JÄMNARE FÖRUTSÄTTNINGAR
I en jämförelse av 20 luncher som ofta serveras på svenska skolor visade det sig att en lunch serverad med ett glas lättmjölk i genomsnitt gav barnen ett till tillräckligt intag av 16 av 17 näringsämnen. Om lunchen i stället serverades med vatten gav den bara tillräckligt av 10 av 17 näringsämnen*.
Att skolmjölken gör skillnad råder det alltså ingen tvekan om, och för barn och unga som av en eller annan anledning äter för lite eller för ensidigt, kan ett glas mjölk betyda energi att klara av skoldagen.
Skolmjölken har en demokratiserande funktion och studier från Lunds och Stockholms universitet visar att varje investerad krona i skolmåltider ger samhället fyra kronor tillbaka. Livsmedelsverket rekommenderar även skolorna att erbjuda frukostservering.
Sverige, som började servera mjölk i skolan redan 1946, har varit ett föregångsland i skolmjölksfrågan och för att fler länder ska gå samma väg har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, instiftat 24 september som Skolmjölkens dag.


NATURLIGT NÄRINGSRIKT FÖR ÄLDRE
Bland äldre är det vanligt att man får minskad aptit. Det kan bero på sjukdom eller intag av vissa läkemedel, men behöver ofta inte vara något större problem. Om man inte orkar äta normalstora portioner kan man fördela energiintaget över fler men mindre måltider.
Med inriktning på äldreomsorgen har vi på Skånemejerier tagit fram konceptet ”Naturligt näringsrikt för äldre”. Med enkla mellanmålsrecept baserade på proteinrika mejerivaror som kvarg, cottage cheese och svensk hårdost vill vi underlätta för personalen att se till att de äldre får i sig tillräckligt med näring – och recepten har blivit mycket uppskattade.
LAKTOSINTOLERANS OCH MJÖLKALLERGI
Laktosintolerans beror på att kroppen har brist på enzymet laktas, som bryter ner det mjölksocker (laktosen) som finns i mejeriprodukter. Vanliga symtom är magknip, gaser och diarré.
Personer med laktosintolerans kan ofta tåla små mängder laktos, men för säkerhets skull kan man välja våra laktosfria mejeriprodukter. Laktosinnehållet i fermenterade mejeriprodukter som yoghurt och kvarg är naturligt lågt och i våra hårdostar finns nästan ingen laktos alls (mindre än 0,1 gram/100 gram ost).
Mjölkallergi är en allergi mot proteinerna i mjölk och andra mejerivaror, och alltså något helt annat än laktosintolerans. Ungefär 2–3 procent av alla småbarn drabbas av mjölkallergi i Sverige men det är vanlig att allergin försvinner under de första levnadsåren. Mjölkallergi innebär att även små mängder av mejeriprodukt måste undvikas.
