
NYCKELN TILL EN HÄLSOSAM KOST
HJÄRTAT I SKÅNEMEJERIERS VERKSAMHET
Naturligt hälsosamma produkter är hjärtat i Skånemejeriers verksamhet. Mjölkråvaran är rik på många av de näringsämnen som vi människor behöver och näringsämnena följer med till allt gott som vi tillverkar av mjölken. Med Bravo juicer och smoothies erbjuder vi välsmakande C-vitaminkällor. Vår produktportfölj innehåller produkter som är nyckelhålsmärkta, eller fermenterade med låg fett- och sockerhalt, i linje med Livsmedelsverkets kostråd för mejeriprodukter.
Vi arbetar också med att inspirera till en hälsosam och balanserad kosthållning genom att lyfta fram näringsrika och hälsosamma produkter. I vår kommunikation och marknadsföring ger vi exempel på recept och serveringsförslag som främjar en varierad, näringsrik och hälsosam kost.


LIVSMEDELSVERKET REKOMMENDERAR
För att få i sig tillräckligt av kalcium, jod, D-vitamin och vitamin B12 rekommenderar Livsmedelsverket 3,5–5 dl mjölk, fil eller yoghurt om dagen. Det går också bra att ersätta delar av detta med ost, då 3–4 skivor innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk.
Livsmedelsverket skriver också att “magra mejeriprodukter och syrade sorter, som fil och yoghurt, bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och tjock- och ändtarmscancer”.
Matpyramiden, som baseras på Livsmedelsverkets kostråd, illustrerar hur en blandning av växtbaserade och animaliska livsmedel tillsammans skapar en välbalanserad kost.
En kost med mycket grönsaker och rotfrukter – gärna närproducerat och i säsong – är en bra grund för både hälsan och planeten. Lägg sedan till dina favoriter av svenska mejerivaror som ett näringsrikt och hållbart komplement att njuta av i vardagen.
MEJERIVARORNAS NATURLIGA FÖRDEL
Mjölken är en av naturens näringstätaste råvaror. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag. Kalcium, jod, D-vitamin och vitamin B12 är några av de näringsämnen som mjölken är rik på – och du hittar samma nyttigheter i mejerivaror som yoghurt, filmjölk, kvarg och ost.
Mjölken har dessutom större positiva hälsoeffekter än vegetabiliska drycker som har berikats för att liknande näringsvärden*. Det är nämligen inte bara de enskilda näringsämnena som avgör hur hälsosamt ett livsmedel är, har forskningen visat.
Man talar om ”food matrix”, eller näringsmatriser, och denna upptäckt visar att det inte bara går att titta på de enskilda näringsvärdena för att säga hur hälsosamt ett livsmedel är. Den naturliga sammansättningen av olika livsmedel påverkar hur väl våra kroppar kan tillgodogöra oss de ingående näringsämnena och detta förklarar också varför hårdost, trots ett relativt högt innehåll av mättat fett, ger en minskad risk för hjärtkärlsjukdomar och diabetes typ 2.


HÄLSA BÖRJAR I TARMEN
Livsmedelsverket rekommenderar magra mejerivaror som en del av hälsosam kost, och särskilt lyfter man fram fermenterade sorter, som till exempel kan vara fil, kefir och yoghurt.
Fermenterade mejeriprodukter med lägre fetthalt bidrar till vår hälsa på flera sätt. Dels innehåller mjölken en massa nyttigheter som vår kropp behöver som protein, vitaminer och mineraler. Fermenterade mejeriprodukter innehåller dessutom bakterier som bidrar till en balanserad tarmflora.
Det är viktigt med en balanserad kost där fermenterade mejeriprodukter kompletteras med hela växtceller från grönsaker, frukt och fullkorn. De bidrar med fibrer och bioaktiva växtämnen som också behövs för att bibehålla en balanserad tarmflora. På så vis skapas de bästa förutsättningarna för en välmående tarm.
Några goda och hälsosamma tips är därför att toppa yoghurten med fullkornsmüsli och fullkornsbrödet med ost, och att servera färska bär till kvargen och en mager gräddfilssås till salladen.
BRAVO FÖR VITAMIN C
C-vitamin är en antioxidant som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att tillgodogöra sig järn. Det är ett av få viktiga näringsämnen som inte finns i mejerivaror.
När Skånemejerier lanserade Bravo, 1973, var det något helt nytt på den svenska marknaden. På den tiden såldes juice som koncentrat i små burkar i frysdisken, men Skånemejeriers VD hade varit i Florida, och handlat drickfärdig juice i vanliga mjölkförpackningar. Sagt och gjort så tog han idén till Sverige, och namnet, Bravo, fick juicen från de solmogna brasilianska apelsinerna.
Idag finns Bravo som flera sorters juice och som Bravo Smoothie, där frukterna är mixade i stället för pressade. Cirka två glas (3,7 dl) Bravo Original Apelsinjuice innehåller 100% frukt och täcker det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin (80 mg).

MJÖLKENS NÄRINGSÄMNEN A-Ö

Energi, Protein, Fett, Kolhydrater, Vitaminer, Vitamin A, Tiamin (vitamin B1), Riboflavin (vitamin B2), Niacin (vitamin B3) Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin D*, Mineraler, Folat, Fosfor Jod, Kalcium, Kalium, Magnesium, Selen och Zink.
* Skånemejeriers mjölk upp till 3 procent fetthalt samt naturell fil och yoghurt är berikad med D- vitamin i en mängd som innebär att 5 dl ger 50 procent av rekommenderat dagligt intag.