Yoghurt

En av de populäraste mejeriprodukterna världen över är också en av de äldsta. Yoghurten kommer ursprungligen från Mellanöstern, där den kan ha funnits i så mycket som 8 000 år.  Genom att syra mjölk med mjölksyrabakterier upptäckte nomader att den fick den bättre hållbarhet. Det var av stor nytta i det varma klimatet, och på köpet fick man en helt ny smakupplevelse. Ordet yoghurt kommer från det turkiska ”yoghurtmak” som betyder ”göra tjockare”.

Naturligt hälsosam

Det var först på 1900-talet som forskare upptäckte yoghurtens hälsosamma egenskaper. 1908 års Nobelprisvinnare i medicin, Ilja Metjnikov, kunde påvisa ett samband mellan att grupper av människor i Östeuropa och Frankrike konsumerade mycket yoghurt och att de levde länge. Bakterierna som finns i yoghurt (Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus) har dokumenterat positiv inverkan på våra matsmältnings- och immunsystem och förutom det är yoghurten rik på viktiga näringsämnen som kalcium, vitamin D och protein.

Upptäck vårt breda sortiment

All yoghurt som bär namnet Skånemejerier tillverkas av mjölk från gårdar i södra Sverige och som sätter kornas hälsa i fokus. Till frukostbordet erbjuder vi såväl naturell yoghurt och fruktyoghurt som laktosfri yoghurt och yoghurt med lägre fetthalt. Vår drickyoghurt är perfekt när du är ”on the go” och kommer i greppvänliga kartongflaskor. När du står framför spisen passar vår matyoghurt och turkiska yoghurt särskilt bra!

Recept med yoghurt