Semlor

  • 12 bullar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

75 g Smör
3 dl Mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
10 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
mandelmassa
Mjölk
Vispgrädde

Till garnering:
florsocker

 

Se även:

Semlor med vaniljgrädde och färska hallon

Semlor med daimgrädde

Semlor med hasselnötsfyllning

Semlor med valnötsfyllning och cognac

Semlor med chokladgrädde

Semlor med twist

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader och klicka i smöret. Smula jästen i degbunken, rör ut den med mjölken, blanda i salt, socker, ägg, hjorthornssalt och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig och blank.

Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Knåda degen på bakbordet. Dela degen i två delar, skär varje del i 6 bitar och rulla släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning: Riv mandelmassa och blanda med inkråm från bullen och lite mjölk. Ett alternativ är att ha lite riven mandelmassa i den vispade grädden.
Dela bullen, lägg på lite fyllning och vispad grädde. Lägg locket ovanpå och pudra över lite florsocker.

efterratt