Semlor
- 12 bullar
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
75 g Smör
3 dl Mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
10 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
Mjölk
Vispgrädde
Till garnering:
florsocker
Se även:
Semlor med vaniljgrädde och färska hallon
Semlor med valnötsfyllning och cognac
Gör så här
Värm mjölken till 37 grader och klicka i smöret. Smula jästen i degbunken, rör ut den med mjölken, blanda i salt, socker, ägg, hjorthornssalt och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig och blank.
Strö över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Knåda degen på bakbordet. Dela degen i två delar, skär varje del i 6 bitar och rulla släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225° ca 8 minuter. Låt svalna på galler.
Fyllning: Riv mandelmassa och blanda med inkråm från bullen och lite mjölk. Ett alternativ är att ha lite riven mandelmassa i den vispade grädden.
Dela bullen, lägg på lite fyllning och vispad grädde. Lägg locket ovanpå och pudra över lite florsocker.
efterratt