Vildsvin och potatiskaka med rödvins- och murkelsås

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Vildsvin:
750 g vildsvinsfilé
Salt, peppar och viltkryddor

Potatiskaka:
1,2 kg varma och kokta potatis
1 dl färska örter
300 g smält smör
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
1 dl riven ost

Rödvinssås:
1 msk smör
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1,5 bit färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
2 msk socker
2 msk kalvfond
0,5 msk balsamico
1 tsk maizena
0,5 dl kallt vatten

Murkelsås:
1 gul lök
1 dl hackade murklor
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond

Gör så här

Vildsvin:
Stek hastigt. Tillsätt salt, peppar och kryddor.Placera köttet i ugnen på 150 grader. Steken är klar då innertemperaturen nått 65 grader. Låt vila i folie i 10-20 minuter. Skär upp och servera.

Potatiskaka:
Riv potatisen, blanda med smör och grädde, ost och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Täck insidan av en brödform med plastfilm, placera potatisen i formen och ställ den under press (detta kan med fördel göras dagen innan servering). Skär potatisen i bitar och värm den i ugn på 250 grader.

Rödvinssås:
Skala och skär vitlök och lök. Värm stekpannan och smält smöret. Stek sedan löken och rosmarinen till den är brun. Tillsätt rödvin, vatten, socker, fond och vinäger. Reducera till hälften och sila såsen. Blanda maizena med vatten och tillsätt detta i såsen. Smaka av med salt och peppar

Murkelsås:
Stek murklor och lök, tillsätt vin och låt koka upp. Häll i grädde och fond, salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena.

Tips!

Servera gärna med rårörda lingon samt säsongens primörer.

huvudratt,saser