Varm chokladkaka med passionsfrukt och vaniljgrädde
- 4-6 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
100 g mörk choklad
1/2 dl Vispgrädde
10 g osaltat Smör
2 passionsfrukter
Botten:
4 digestivekex
25 g smält osaltat Smör
Kaka:
125 g smält mörk choklad
1 msk starkt kaffe
1 msk vetemjöl
1 äggula
1 ägg
1/3 dl strösocker
1 äggvita
Vaniljgrädde:
3 dl Vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk florsocker
Till servering:
2 passionsfrukter
Gör så här
Tryffel: Hacka chokladen. Koka upp vispgrädden. Häll den över den hackade chokladen och rör tills den är slät. Rör ner smöret. Skrapa ur passionsfrukterna i en sil med en sked så fruktkött och saft lossnar från kärnorna. Blanda ner saften i chokladen. Låt stelna till i kyl. Rulla till kulor.
Botten: Mixa kexen med smöret. Tryck ut till botten i smorda ugnsfasta formar, ca 6 cm i diameter.
Kaka: Hacka och smält chokladen
i mikro eller i vattenbad. Blanda choklad, kaffe och mjöl. Vispa gulan, ägget och sockret till dubbel volym. Vänd i chokladblandningen. Vispa vitan till hårt skum och vänd i chokladsmeten. Häll smeten på botten, tryck i en tryffel, fyll upp och frys ca 3 timmar. Baka i ugn, 200°, 10-13 minuter.
Vaniljgrädde: Dela och skrapa ur vaniljstången i grädden. Vispa grädden fast och smaka av med florsocker.
Vid servering: Ta försiktigt kakan ur formen och ställ på en tallrik. Servera med vaniljgrädden och färska passionsfrukter.
Tips!
Kakorna kan förberedas fram till gräddningen. Om de stått i frys mer än 3 timmar, låt dem stå i rumstemperatur 30 minuter före gräddning.
efterratt
