Variation på äpple

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Pannacotta:
Grädde 2 dl
Socker 10 g
Vit choklad, hackad 60 g
Gelatinblad, blötlagt 1 st
Limezest 1 st

Äpple- och färskostsorbet:
Granny Smithpuré 400 g
Limejuice, färskpressad 15 g
Gräddfil, hängd i 24 timmar 75 g
Philadelphia färskost 50 g
Standardmjölk 50 g
Strösocker 40 g
Grädde, 40 % fett 12 g
Gelatinblad 1 st

Sockerlag till sorbet (75 g):
Strösocker 430 g
Vatten 240 g
Glukos 80 g

Äppelpuré:
Vatten 200 g
Strösocker 150 g
Lime, pressad 22, 5 g
Citron, pressad 22,5 g
Äpple, Granny Smith 2 st

Äppelterrine:
Strösocker 40 g
Citronjuice 10 g
Ginger Ale 60 g
Ingefära 10 g
Vaniljstång 1/2 st
Äpple, Aroma 1 kg
Gelatinblad 2 st

God kaka:
Strösocker 50 g
Skånemejerier Smör 50 g
Mandelpulver 50 g
Vetemjöl 4 g
Ägg 1 st

Garnering till kaka:
Äpple, Granny Smith 1 st
Kryddtagetes 1 ask
Citronmeliss 1 ask

Gör så här

Pannacotta:
Koka grädde och socker ihop. Smält choklad, gelatin och limezest i gräddsmeten när den har svalnat något. Häll över en form så att den blir 1–1 1/2 cm tjock och låt stelna i kylen. Ställ sedan i frysen.

Äpple- och färskostsorbet:
Sila Granny Smithpurén till 150 g äppeljuice. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda samtliga ingredienser och smält gelatinet. Kör i glassmaskin.

Äppelpuré:
Koka upp vatten och socker. Blanda juicen från lime och citron. Skala och skär äpplena i jämna bitar och blanda i citrusjuicen. Koka äpplena mjuka i lagen. Häll av och mixa slät, passera och servera väl kyld.

Äppelterrine:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Skala och strimla ingefäran fint. Skrapa ur fröna på vaniljstången. Karamellisera sockret och lägg i ingefära och vanilj. Låt stå och dra. Sila och mät upp 90 g sockerlag. Skala och klyfta äpplena och baka mjuka i gelatinlagen. Packa i terrineform och skär i önskad storlek. Frys och skär i bitar.

God kaka:
Vispa smör och socker. Tillsätt ägg och till sist mjöl. Häll smeten i en klädd form och grädda 5 min på 180°. Låt kallna och skär sedan i bitar. Värm lätt innan servering. Garnera med örterna.

efterratt