Torskfilé med spenat och räkor
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
1 kg potatis
2 äggulor
2 dl Mjölk 3%
25 g Smör
250 g färsk eller
fryst bladspenat
800 g torskfilé
1 krm salt
1 msk vetemjöl
11/2 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
100 g riven ost, Allerum Präst
1 krm fiskbuljongtärning
200 g skalade räkor
(cirka 1/2 kg oskalade)
salt och peppar
Till garnering:
persilja eller dill
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala, koka och mosa potatisen. Blanda den med äggulor, mjölk och smör till ett fast mos. Smaksätt med salt och peppar.
Smörj en låg vid gratängform med smör. Lägg ett lager spenat på botten, täck med fiskfilé och salta. Häll på en 1/2 dl fiskbuljong, täck med aluminiumfolie och stek i ugnen i 10 minuter.
Om torsken är fryst tina den först. Vispa ut mjölet i resten av buljongen och grädden och värm upp. Ta av kastrullen och rör i osten så att den smälter. Smaka av såsen med lite finsmulad fiskbuljongtärning och vitpeppar. Ta ut formen ur ugnen.
Spritsa eller klicka moset runt kanterna. Fördela såsen över fisk och spenat, lägg räkor ovanpå. Sänk ugnen till 200° och gratinera i 10 minuter eller tills fisken fått färg och potatisen är gyllengul.
Garnera med persilja eller dill.
Tips!
Du kan självklart använda pulvermos om du vill spara tid.
huvudratt
