Tomat- och vitlöksbrässerad fläskfilé

  • 4-6 portioner
  • Lättlagat
  • Max 45 min

Ingredienser

800 g fläskfilé

ca 1 msk smör

6 vitlöksklyftor

6 färska tomater

1 rödlök

1 stjälk blekselleri

1 morot

2 msk olivolja

1 dl vitt vin

1 msk kalvfond
½ tsk torkad basilika

ca 12 cocktailtomater till garnering



Gör så här

Skär morot och selleri i pyttesmå tärningar. Finhacka rödlöken och vitlöken. Lägg allt i en gryta, häll på olivoljan och låt det fräsa under omrörning i ca 1–2 minuter. Tärna tomaterna med skal och kärnhus och lägg dem i grytan, tillsätt även vin, kalvfond och basilika.

Dela fläskfilén i portionsbitar och bryn dem gyllenbruna i smöret. Lägg filéerna i tomatsåsen. Lägg på ett lock och låt det hela koka på svag värme i ca 30 minuter, fläskfiléns innertemperatur ska bli 65˚. Ta upp fläskfilén och skiva den i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna i en serveringsform med höga kanter. Slå över såsen. Hit kan man förbereda och sedan värma i ca 25 minuter i 120˚ varm ugn, är grytan kylskåpskall tar det ca 45 minuter. Baka cocktailtomaterna i 200˚ varm ugn i ca 5 min, servera dem kalla som garnering.

huvudratt