Tomat- och vitlöksbrässerad fläskfilé
- 4-6 portioner
- Lättlagat
- Max 45 min
Ingredienser
800 g fläskfilé
ca 1 msk smör
6 vitlöksklyftor
6 färska tomater
1 rödlök
1 stjälk blekselleri
1 morot
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 msk kalvfond
½ tsk torkad basilika
ca 12 cocktailtomater till garnering
Gör så här
Skär morot och selleri i pyttesmå tärningar. Finhacka rödlöken och vitlöken. Lägg allt i en gryta, häll på olivoljan och låt det fräsa under omrörning i ca 1–2 minuter. Tärna tomaterna med skal och kärnhus och lägg dem i grytan, tillsätt även vin, kalvfond och basilika.
Dela fläskfilén i portionsbitar och bryn dem gyllenbruna i smöret. Lägg filéerna i tomatsåsen. Lägg på ett lock och låt det hela koka på svag värme i ca 30 minuter, fläskfiléns innertemperatur ska bli 65˚. Ta upp fläskfilén och skiva den i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna i en serveringsform med höga kanter. Slå över såsen. Hit kan man förbereda och sedan värma i ca 25 minuter i 120˚ varm ugn, är grytan kylskåpskall tar det ca 45 minuter. Baka cocktailtomaterna i 200˚ varm ugn i ca 5 min, servera dem kalla som garnering.
huvudratt
