Tjälknöl med grönsaksgratäng

  • 8 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

1 ½ kg älgstek (frusen)
1 l vatten
4 msk salt
3 msk strösocker
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
10 svartpepparkorn
1 enbär

Gratäng

1 kg potatis
2 squash
5 tomater
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
4 dl Vispgrädde
2 msk hackade färska örter
1 dl riven Allerum Präst

Gör så här

Sätt ugnen på 75°. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in fruset i ugnen. Låt stå i ugnen i ca 8 timmar. Innertemperaturen ska vara 65-70°. Koka upp vatten med salt, socker, vitlök och kryddor. Lägg ner det varma köttet i lagen och låt stå svalt i ca 4 timmar.

Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen tunt. Skär squash och tomat i skivor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och pressa över vitlök. Häll över vin och grädde. Stör över örter och ost. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Servera köttet med den varma gratängen.

huvudratt