Tjälknöl med grönsaksgratäng
- 8 portioner
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
1 ½ kg älgstek (frusen)
1 l vatten
4 msk salt
3 msk strösocker
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
10 svartpepparkorn
1 enbär
Gratäng
1 kg potatis
2 squash
5 tomater
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
4 dl Vispgrädde
2 msk hackade färska örter
1 dl riven Allerum Präst
Gör så här
Sätt ugnen på 75°. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in fruset i ugnen. Låt stå i ugnen i ca 8 timmar. Innertemperaturen ska vara 65-70°. Koka upp vatten med salt, socker, vitlök och kryddor. Lägg ner det varma köttet i lagen och låt stå svalt i ca 4 timmar.
Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen tunt. Skär squash och tomat i skivor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och pressa över vitlök. Häll över vin och grädde. Stör över örter och ost. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter. Servera köttet med den varma gratängen.
huvudratt
