Tempererad hummer med syltad kålrot och brynt smöremulsion
- 4 portioner
- advancerad
- Max 45 min
Ingredienser
2 kokta humrar
Syltad kålrot:
400 g kålrot
1 dl ättika
3 dl vatten
2 dl socker
1 msk apelsinskal, rivet
Smöremulsion:
2 äggulor
1 msk citronsaft
1tsk dijonsenap
2 dl matolja
50 g smör, brynt
salt och vitpeppar
blandade alger och ostronblad eller smörgåskrasse och dill
100% nyår
Gör så här
Här har vi blandat lyxiga råvaror med enkla tillbehör och smaker som man känner igen och vill ha mer av.
Börja med smöremulsionen. Vispa äggen, citronsaften och senapen. Tillsätt oljan och det brynta smöret lite i taget. Rör till en tjock majonnäs. Blir den för tjock kan man späda med lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp ättika, vatten, socker och apelsinskal och låt svalna. Skala kålroten och hyvla den tunt på en mandolin. Slå den kalla lagen över och låt stå över natten.
Skala humrarna och dela köttet i portionsbitar. Låt hummern bli rumstempererad innan servering. Lägg upp tillsammans med syltad kålrot. Spritsa eller klicka smöremulsion på tallrikarna. Garnera med havsörter.
forratt
