Svecia- och senapsmarinerad strömming

  • 4
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

600 g strömmingsfilé
grovt rågmjöl och ströbröd till panering
svenskt smör att steka i

Marinad:
2 dl crème fraiche
4 äggulor
1 1/2 dl finriven Svecia, lagrad 14 mån.
2 msk fint skuren gräslök
1 vitlöksklyfta
2 msk cidersenap
salt och vitpeppar

Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl strösocker
ev. 3 msk konjak

Gör så här

1. Klipp fenorna av strömmingen. Blanda crème fraiche med äggulor, ost, gräslök och riven vitlök. Smaksätt marinaden med senap, salt och peppar. Lägg i strömmingen och blanda ordentligt så att alla filéer blir marinerade. Ställ kallt över natten.

2. Blanda lika delar rågmjöl och ströbröd. Ta upp filéerna och vik ihop dem så att de ser hela ut. Vänd dem i rågblandningen. Stek strömmingen gyllene i smör, 2–3 minuter på var sida, och salta och peppra. Servera med rårörda lingon och potatispuré.

Rårörda lingon

Rårörda lingon är fantastiskt gott och otroligt hållbart. Passa på att råröra mycket på en gång när lingonen har mognat. Rårörda lingon håller minst 6 månader i kyl.

Rör lingon och socker tills sockret löser sig. Jättegott är det att smaksätta lingonen med lite konjak!

huvudratt