Svamp- och ostpaj

  • ca 6 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

1 kyld färdigkavlad, rund smördeg, 32 cm
1 liter färsk svamp, t ex kantareller eller blandsvamp
2 msk Smör
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
3 dl Vispgrädde
50 g grönmögelost, Wanås ädel
1/2 tsk soja
1-2 msk sherry eller madeira
1 ägg
1 dl riven lagrad ost, Allerum Präst

Gör så här

Klä en pajform, ca 24 cm i dimeter, med degen. Nagga botten. Förgrädda pajskalet i 200º, i mitten av ugnen, ca 10 minuter
Skär svampen i mindre bitar. Fräs den i en kastrull med lite av smöret tills all vätska kokat bort. Lägg i resten av smöret.
Finhacka löken och blanda ner i svampen. Fräs svamp och lök mjuk. Salta och peppra. Strö över mjöl och rör om. Späd med grädde. Låt koka ett par minuter. Ta kastrullen från värmen. Smula i grönmögelosten. Rör om så att den smälter. Smaksätt med soja och sherry/madeira. Blanda ner ägget.
Bred ut svampstuvningen i pajskalet. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen, 200º, 20-30 minuter.
Servera gärna med en sallad.

forratt,huvudratt