Spanskt äppelfläsk

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 hackad gul lök
1 msk olivolja
3 dl kokta vita bönor
1 dl grovhackade svarta oliver
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad salvia
1 msk hackad bladpersilja
300 g varmrökt fläsk i skivor
3 skalade äpplen, t ex Ingrid Marie
2 dl Lätt Crème Fraiche
1 dl Matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här

Stek löken lätt i olivoljan och blanda med bönor, oliver, vitlök och örter. Lägg i botten på en ugnsfast form. Bryn fläsket. Skiva äpplena i 5 mm tunna skivor. Varva fläsk och äppelskivor på bönblandningen.
Bränn ur pannan med en skvätt vatten och häll i crème fraiche och grädde. Krydda med salt och peppar och fördela blandningen över fläsk- och äppelskivorna. Toppa med mie de pain* och baka av 30-40 minuter i ugn, 200°.
Servera gärna med kokt potatis eller potatismos samt en finskuren kål- och morotssallad.

*Mie de pain= finrivet eller smulat, dagsgammalt, vitt okryddat bröd.

Tips!

Fransk variant:
byt till Crème Fraiche Gourmet Senap, schalottenlök & vitt vin

Grekisk variant:
byt till Crème Fraiche Gourmet Soltorkade tomater & fetaost

Vegetarisk variant:
byt ut fläsket mot rökt tofu.

huvudratt