Små äppelkakor med vaniljsås

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

225 g Smör
2 1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
5 ägg
4 dl vetemjöl
2-3 syrliga äpplen
1/2 dl socker
1 tsk kanel

Vaniljsås:
1 vaniljstång
2 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk 3 %
2 msk socker
3 äggulor

Gör så här

Dela vaniljstången.
Skrapa ur fröna i grädden och mjölken.
Koka upp tillsammans med sockret.
Låt stå och dra i 10 minuter.
Tillsätt en äggula i taget och vispa.
Sjud upp såsen tills den tjocknar (får ej koka).
Sila såsen och låt svalna till servering.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör mjukt smör och socker vitt och pösigt.
Blanda ned citronskal och ägg (vispa ner ett i taget). Rör sist ned mjölet. Smörj och bröa portionsformar. Häll i smeten. Skala och skär äpplena i klyftor. Doppa dem i socker och kanel och stick ned i smeten. Grädda kakorna i cirka 25-30 minuter.
Servera med vaniljsåsen.

efterratt