Rökt lax med variation på blomkål

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

Blomkålspuré och marinerad blomkål:
1 blomkålshuvud med blast, ca 600 g
1 ½ schalottenlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
citronsaft
1 msk kallpressad rapsolja
½ -1 msk vit balsamicovinäger
salt och vitpeppar

200 g kallrökt lax i bit
1 ask krasse
laxrom

100% Nyår

Gör så här

Ta av blomkålsblasten och spara de innersta bladen. Koka bladen i lättsaltat vatten och garnera tallriken med dem. Skär ner ¾ av blomkålen. Hacka en schalottenlök och vitlök. Fräs blomkålen, löken och vitlöken i en gryta. Slå sedan på vatten och koka det mjukt. Häll av vattnet och mixa blomkålen med smör till en slätt puré. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Dela resterande blomkål i små buketter och hacka en halv schalottenlök. Blanda lök och blomkål och marinera i rapsolja, vinäger samt salt och peppar.

Lägg upp lax i små bitar, blomkålspuré och marinerad blomkål. Garnera med krasse och rom.

forratt