Rödbeta med fänkål, rökt mjölkskum och dill

  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Rödbetor:
Rödbetor, små 12 st
Fänkål 2 st
Olivolja
Honung 1dl
Citron, saft och zest 1 st
Salt och peppar
Dillkvistar 6 st

Rökt mjölkskum:
Ekologisk standardmjölk 2 dl
Rökspån 1 dl
Salt och peppar

Citroncrème:
Citroner 5 st
Socker 2 dl

Anispulver:
Anisfrön 1 dl

Gör så här

Rödbetor:
Koka rödbetona i vatten och salt. Skala rödbetorna försiktigt med händerna medan rödbetorna fortfarande är ljumma. Hyvla fänkålen tunt och blanda med olivolja, citron, salt och peppar. Lägg i dillkvistarna sist. Glasera in rödbetorna i en marinad av honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Rökt mjölkskum:
Rök flingsaltet i en aburök. Värm mjölken till 62 grader och smaka av med det rökta saltet och peppar. Mixa med en stavmixer så det blir luftigt och fint.

Citroncrème:
Pressa citronen och skär av citronskalet utan att få med det vita. Blanchera citronskalet åtta gånger i kokande vatten för att få bort beskan. Koka med citronjuice och socker tills hälften av vätskan återstår. Mixa och smaka eventuellt av krämen med mer socker.

Anispulver:
Mixa till ett pulver.

forratt,huvudratt,smaratter