Rock n' Roll-burgare med Bloody Mary-salsa, coleslaw och hemmagjorda "fries"

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Burgare:
600 g nötfärs
1 ägg
½ tsk liquide smoke
Smör
Salt & svartpeppar

Fries:
4 bakpotatisar (eller Ratte potatis)
1 l solrosolja
Salt
Grillkrydda 

Coleslaw:
1/4 strimlat vitkålshuvud
2 grovt rivna morötter
2 tsk rostade kumminfrön
2,5 dl majonnäs (gärna Hellmans)
1 msk crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Tabasco
Salt & svartpeppar 

Bloody Mary-salsa:
2 finhackade mogna tomater
1 finhackad stjälkselleri
1/4 finhackad chili
2 tsk worcestersås
1/2 tsk vodka (kan uteslutas för en barnvänlig version)
1 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar 

Tillbehör:
Sallad
En bit stark ost (t ex lagrad grevé)
Ketchup

Gör så här

Burgare:
1. Blanda köttfärs och alla kryddor med ägg och forma till fyra 150 g hamburgare.
2. Stek i smör i ca fyra minuter på varje sida. 

Fries:
1. Hetta upp olja till 160 grader.
2. Skär potatisarna i stänger och torka av dem så de är torra.
3. Fritera dem en omgång i ca tre  min tills de blir mjuka. Ta upp och låt rinna av på papper.
4. Öka värmen till 180 grader och fritera dem en gång till så de får fin färg och krydda.

Coleslaw:
1. Strimla vitkålen och riv moroten.
2. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera (koka) kålen i ca en minut. Häll av vattnet och kyl kålen i iskallt vatten.
3. Rosta kumminfrön i torr panna i ca två min.
4. Blanda majonnäs, crème fraish, vitlök, salt, peppar, tabasco, kumminfrön i en skål.
5. Blanda ner kål och morötter i majonnäsblandningen. Låt dra en stund så kommer kumminsmaken fram.

Bloody Mary-salsa
1. Blanda tomater, selleri och chili med worcestersås, (vodka), vinäger och kryddor.
2. Låt dra i ca en timme för att smakerna ska blanda sig väl. 

Tips!

Montera burgaren:
Värm brödet. Lägg på sallad, hamburgare, ost och salsa. Servera med fries, ketchup, coleslaw och en iskall öl!

huvudratt