Räk- och löjromstårta

  • 8-10 personer
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

8 kavringsskivor
100 g smör
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g räkor
2 dl crème fraiche
rivet skal av 1 citron
5 msk finhackad dill
160 g löjrom eller röd stenbitsrom

Gör så här

Finriv kavringen och lägg ut i formen, ca 27 cm i diameter med löstagbar kant. Smält smöret och häll över kavringen och blanda. Tryck sedan ut detta i hela botten och upp ca 2–3 cm på kanten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och lägg sedan i de mjuka gelatinbladen. Rör tills det löser sig. Låt svalna. Rensa räkorna och blanda med crème fraiche, det rivna citronskalet och finhackad dill. Blanda därefter ner det i gräddblandningen. Häll smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst 3 timmar. När tårtan stelnat, dekorera med löjrom, dillkvistar och en citronskiva.

huvudratt