Rågbulle med Svecia, fikon och valnöt

  • Ca 15 st
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Deg:
50 g svenskt smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1 1/2 dl kvarg 1%
1/2 msk strösocker
1/2 msk salt
1 dl grovt rågmjöl
4–5 dl rågsikt

Fyllning:
2 färska fikon, tunt klyftade
2 dl riven Svecia, lagrad 14 mån.
2 msk rårörsocker
1 dl hackade valnötter
1 msk färsk repad timjan

Topping:
1 ägg + lite mjölk
flingsalt

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli rumsvarm. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, kvarg, socker och salt.

Blanda ner drygt 2/3 av mjölet och arbeta degen slät och smidig, gärna i en degmaskin. Tillsätt ev. mer mjöl och spara lite till utbakning. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

2. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en kvadrat. Fördela fyllningen på halva degen och vik den andra delen över. Skär remsor som vrids och snurras ihop till en knut.

Lägg på plåt att jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

3. Värm ugnen till 220 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och mjölk. Strössla på lite flingsalt och grädda bullarna i mitten av ugnen 7–8 minuter.

Tips!

Dryckestips: Barbera d’Asti, ett medelfylligt rött vin med frisk syra och körsbärskaraktär från norra Italien.

forratt,smaratter,vegetariskt