Pulled pork med barbecuesås, tomatsalsa och vinägerkokt spetskål

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

2 kg fläskkarré i bit
1 msk spiskummin
2 tsk hel svartpeppar
1 tsk anchochilipeppar
1,5 msk gult senapsfrö
1 msk sweet heat bbq-krydda
2 lagerblad
1 dl mörkt muscovadosugar
1 rivet äpple
1 riven lök
6 finhackade katrinplommon
1 klick smör 

Brässeringsvätska:
1 dl koncentrerad kycklingfond
4 dl vatten
1 dl honung
0,5 dl söt sherry
2 tsk liquid smoke 

Barbecuesås:
75 g smör
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad stjälkselleri
2 finhackade vitlökar
1 bit riven ingefära (ca 5 cm)
400 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
2 dl sirap
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk anchochilipulver
Salt & svartpeppar 

Tomatsalsa:
10 mogna finhackade körsbärstomater
1 finhackad stjälselleri
0,5 finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar 

Vinägerstekt spetskål:
1 strimlat spetskålhuvud
3 finhackade schalottenlökar
Ca 0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk kumminfrön
Smör
Salt & vitpeppar 

Gräddfil
Hamburgerbröd

Gör så här

Pulled pork:
1. Krossa alla hela kryddor i en mortel och blanda med muscovadosugar och de malda kryddorna till en “rub”.
2. Salta köttet och gnid in kryddorna runt om.
3. Sätt ugnen på 125 grader.
4. Blanda alla ingredienser  till brässeringsvätskan i en kastrull och koka upp.
5. Riv äpple, lök och hacka katrinplommonen och lägg i en smord form.
6. Lägg köttet i formen och häll på vätskan. Täck med folie och in i ugnen.
7. Efter två timmar – ta ut köttet och ös det ordentligt med vätskan. Fortsätt ugnssteka i tre timmar till. Ta sen ut köttet och ös igen. Slutstek köttet i ytterligare två timmar. Alltså sju timmar allt som allt.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Häll av vätskan, sila och spara. Du kan använda lite i en barbecuesås och för att smaksätta det färdiga köttet ytterligare.
10. Stek köttet i ugnen i ca 25 min tills ytan är krispig.
11. Riv sönder köttet med två gafflar. Häll över lite av den silade vätskan över det färdigstekta köttet. 

Barbecuesås:
1. Smält smöret i en kastrull. Fräs spiskummin och anchochili.
2. Tillsätt schalottenlök, selleri, vitlök och ingefära i smöret i någon minut utan att det bränns.
3. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, sirap och vitvinsvinäger.
4. Koka ihop i minst 45 min.
5. Smaka av med salt och peppar. Behövs mer syra, tillsätt mer vinäger. Mer sötma – tillsätt mer sirap. 

Tomatsalsa:
Blanda de finhackade grönsakerna och salta och peppra. Låt stå och dra en timme innan servering, så salsan “salsar till sig”. 

Vinägerstekt spetskål:
1. Strimla kålen och hacka löken.
2. Rosta kumminfrön i en torr panna i några minuter. Passa noga så de inte bränns.
3. Stek kål och lök i smöret och tillsätt äppelcidervinägern tills kålen är mjuk men har en liten kärna.
4. Salta och peppra och tillsätt de rostade kumminfröna. 

Tips!

Servera din dragna gris med mjukt hamburgerbröd, kål, barbecuesås, gräddfil och tomatsalsa.

huvudratt