Portionspavlova med vispad grädde och citronkräm

  • 10-15 stycken
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Maränger:
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk hett vatten
4 äggvitor
1 1/2 dl socker

Citronkräm:
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl socker
saften av 2 citroner
30 g Smör

Till servering:
2 1/2 dl Vispgrädde
1/2 liter jordgubbar

Gör så här

Värm ugnen till 100°. Blanda vinäger och vatten i en skål. Lägg i äggvitorna och vispa med en elvisp. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills smeten blir tjock och blank. Klicka ut till platta maränger på bakplåtspapper och baka i ugnen i minst 1 timme. Vill de inte torka så lossa dem försiktigt och lägg dem direkt på galler en stund i ugnen. Marängerna stelnar också när de kommit ut ur ugnen. De ska dock fortfarande vara sega i mitten.
Blanda alla ingredienserna till citronkrämen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med vatten på spisen, s k vattenbad. Vispa noga tills det börjar tjockna. Ta från värmen om det går för fort. Såsen ska tjockna men det får inte bli klumpar. (Passera genom en sil ifall det inträffar.)
Vid servering, lägg på en klick vispgrädde, en sked citronkräm och toppa med färska jordgubbar. Pavlovorna blir allra godast om de äts direkt.

Tips!

Har du bråttom, använd färdiga maränger.

efterratt