Poppig tårta
- 16 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Tårtbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 dl Crème Fraiche
100 g smält Smör
Kolagrädde:
3 dl Vispgrädde
½ dl dulce de leche (kolakräm)
Marängsmörkräm:
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
100 g rumsvarmt Smör
4 passionsfrukter
Karamelliserade popcorn:
3 dl poppade saltade popcorn
3 msk strösocker
2 msk sirap
2 msk Vispgrädde
1 ½ dl hallonsylt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker poröst. Vänd noga i mjöl, vanilj- och bakpulver. Rör i crème fraiche och
smör. Häll smeten i en smörad och bröad form med avtagbara kanter (20 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär i tre lager. Vispa grädden och blanda i kolakrämen. Bred kolagrädden på
första tårtbotten. Lägg på nästa tårtbotten och bred ut hallonsylt. Lägg på sista botten.
Vispa äggvitorna över ett vattenbad tillsammans med socker. Vispa tills marängen är 65°. Ta bort från värmen
och vispa tills marängen är kall. Vispa i små bitar smör och vispa tills det är en jämn maräng. Vispa till sist i
passionsfrukten som du har pressat genom en sil. Toppa tårtan med krämen. Häll socker, sirap och grädde i en
stekpanna. Låt puttra tills kolan får en gyllenbrun färg. Blanda i popcorn. Toppa tårtan med popcorn. Nu är det
dags att börja fira!
efterratt
