Pasta med kyckling och salvia i krämig ostsås

  • 4
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

Ostsås:
2 msk svenskt smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
120 g riven Herrgård®
(smakstyrka 6–8)
salt och vitpeppar
ev. lite riven muskotnöt

300 g pasta, t.ex. penne
1 grillad kyckling
1 hg serranoskinka
1/2 squash
1 bunt sticklök
1 ask sockerärtor
färsk salvia

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och vispa ner mjölet. Låt mjölet fräsa en minut under omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning. (Enklaste sättet att undvika klumpar är att värma mjölken först.) Låt såsen sjuda 5–6 minuter på svag värme tills den tjocknar. Rör ner hälften av osten och krydda såsen med salt, peppar och muskot.

2. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Plocka loss köttet från kycklingen och dela i bitar. Strimla serranoskinkan grovt. Skär squashen i mindre bitar och dela löken. Fräs skinka, squash, lök, sockerärtor och salvia i lite smör.

3. Starta ugnsgrillen. Lägg nykokt pasta, kyckling och grönsaker i en stor ugnssäker form. Vänd ner den varma ostsåsen varsamt och strö över resterande ost. Gratinera under grillen 4–5 minuter tills osten blivit gyllene och rykande het.

Tips!

Dryckestips: Vitt, torrt vin från Soave i norra Italien av druvan Garganega.

huvudratt