Päron- och hasselnötskaka

  • 10 bitar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

150 g rostade och skalade hasselnötter
1 1/3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 stora ägg
1 dl mjölk
50 g smält och avsvalnat svenskt smör
75 g fint riven ost, mild
3 mogna päron

Topping:
1 msk strösocker
25 g kallt svenskt smör

florsocker
ev. rostade hasselnötter

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en pajform med löstagbar botten som mäter ca 28 cm.

2. Mixa hasselnötter, socker och en matsked av mjölet fint i en matberedare. Mixa inte hasselnötter och socker för länge då det lätt blir en massa av värmen som bildas. Häll över blandningen i en stor skål. Blanda ner resterande mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.

3. Vispa ihop äggen lätt i en egen bunke. Tillsätt mjölk och smält smör och vispa väl. Häll äggvispet i nötblandningen och blanda väl. Rör sist ner osten. Bred ut blandningen i den smörade formen.

4. Skala, halvera och kärna ut päronen. Skiva dem tunt och tryck ut lätt till små solfjädrar. Fördela dem på smeten och strö över strösocker. Hyvla små smörbitar och fördela över kakan. Baka päronkakan i ca 30 minuter och låt svalna i formen, gärna på ett galler. Pudra över florsocker vid servering. Garnera ev. med hasselnötter.

Tips!

Dryckestips: Vitt, sött, friskt eiswein från Tyskland av druvan Riesling.

efterratt