Moussetårta med granatäpple och jordgubbar
- 8 bitar
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Botten:
210 g chokladkex med chokladfyllning
30 g smör, smält
Mousse:
6 st gelatinblad
2 dl + 2 msk Vispgrädde
½ dl socker
1 dl Vaniljyoghurt Jordgubb
3 st äggulor
250 g jordgubbar, frysta
2 st äggvitor
Garnering:
2 stora granatäpplen
Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en form med avtagbara kanter och spänn fast det mellan botten och kanten.
Mixa chokladkexen med chokladfyllningen till smulor i en matberedare och häll i smält smör och mixa lite till. Häll smulblandningen i formen och tryck ut till en jämn botten.
Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 10 minuter. Tina jordgubbarna och mixa till en puré. Blanda yoghurt, äggulor och jordgubbspurén i en stor skål. Vispa äggvitorna hårt i en skål. Vispa grädde och socker hårt i en annan skål. Vänd ner grädden och äggviteskummet i yoghurtblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladen. Koka upp 2 msk grädde i en liten kastrull. Ta av kastrullen från plattan, lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om ordentligt tills de smält. Ställ kastrullen i vattenbad några minuter tills gelatinblandningen svalnat lite. Blanda sedan snabbt ner den ljumna gelatinblandningen i moussen med en ballongvisp. Häll moussen i formen och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
Ta ut moussetårtan ur kylen och lossa den försiktigt från kanten. Ta av kanten på formen och lyft försiktigt över tårtan på ett tårtfat. Halvera granatäpplena, lägg dem i en skål med kallt vatten och pilla ur granatäpplekärnorna. Sila bort vattnet och låt rinna av väl. Garnera tårtan med granatäpplekärnorna. Servera och njut!
Tips!
För en ännu festligare tårta toppa moussen med en granatäpplegelé under täcket av granatäpplekärnorna. Gör receptet ovan t.o.m. att moussen fått vila i kylen i minst 2 timmar. Lägg 2 ½ gelatinblad i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka upp 1 dl vatten och 3/4 dl granatäpplejuice i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i juicen under omrörning. Ställ kastrullen i vattenbad och låt svalna lite. Häll granatäpplejuicegelén över moussen och ställ in i kylen i 15 minuter. Garnera med granatäpplekärnorna och servera!
efterratt
