Mousse på mjölkchoklad med maränger och sorbet på havtorn samt rostad choklad och nötter
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde
Havtornssorbet:
1 gelatinblad
200 g vatten
200 g socker
200 g havtornspuré
200 g mjölk
Maränger:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
Rostad choklad och rostade nötter:
300 g vit choklad
100 g blandade nötter
100% nyår
Gör så här
Härlig mjölkchoklad som passar perfekt med en syrlig sorbet och så rundas det av med lite rostade inslag.
Hacka mjölkchokladen. Koka upp grädden, slå den över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Ställ i kylen över natten och vispa upp den vid servering.
Blötlägg gelatinbladet. Koka upp vatten, socker och havtornspuré. Vänd ner det blötlagda gelatinbladet. Ställ i kyl och rör ner mjölken när blandningen är kall. Kör i glassmaskin eller ställ in bunken i frysen och rör om då och då tills sorbeten är klar.
Vispa äggvitor och socker samt citronsaft till en maräng. Spritsa små toppar och baka i ugn i 100° i 60 minuter.
Hacka den vita chokladen och smält den i en stekpanna. Fortsätt att röra tills chokladen börjar se gyllenbrun ut. Häll då upp den på ett bakplåtspapper. Bred ur smeten tunt. Ställ in i frysen och bryt i bitar vid serveringen.
Rosta nötterna i en torr stekpanna ca 1 minut, rör hela tiden. Mixa nötterna när de har svalnat.
Gör ett ägg av chokladmoussen och toppa ägget med nötterna. Lägg ägget på en tallrik och strö ut marängerna och den rostade chokladen. Avsluta med en kula sorbet.
efterratt
