Morotssoppa med äpple och dragoncrème

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

4 schalottenlökar
2 msk grovhackad ingefära
2 vitlöksklyftor
2 potatisar
8-10 stora morötter
2 dl vitt vin
2 msk dragon
2 liter grönsaksbuljong
4 stora äpplen
4 dl Lätt Crème Fraiche
honung
salt och peppar

Dragonkräm:
1 dl färsk finhackad dragon
1 dl vitt vin
2 finhackade schalottenlökar
2 dl Crème Fraiche
saft av 1 citron
salt och peppar
socker

Gör så här

Skala och skär potatisen i bitar, skala och skär morötterna i grova slantar och skala och tärna äpplena. Fräs schalottenlök, ingefära, vitlök, potatis och morötter i lite smör och olivolja. Tillsätt vitt vin och dragon och låt reducera ca 2 minuter. Tillsätt grönsaksbuljongen och äpplebitarna och koka tills allt är mjukt. Mixa med stavmixer till krämig konsistens. Tillsätt Crème Fraiche och låt koka upp. Smaksätt med salt, peppar och en liten gnutta honung.

Fräs schalottenlöken i en liten kastrull med smör tills löken är mjuk. Tillsätt därefter vinet och dragonen. Låt svalna. Vispa under tiden upp Crème Fraiche med elvisp till dubbel storlek. Blanda den avsvalnade lökblandningen med Crème Fraichen.
Smaksätt med salt, peppar samt pressad citron. Smaka av med lite socker.

Servera soppan med en klick dragoncrème och gärna lite friterad morot.

soppor