Mörkchokladmousse med syltade hallon och kanderade nötter
- 8 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
500 gram mörk choklad av bra sort
1 liter grädde
1,5 dl äggula
0,5 dl äggvita
400 gram frysta hallon (eller andra frysta bär)
Blandade valfria nötter
1 st lime
Strösocker
Gör så här
Mörk chokladmousse:
Lägg chokladen i en bunke eller dylikt. Vispa äggvitan och 0,5 dl strösocker till maräng (väldigt hårt). Vispa 0,5 liter grädde tills det precis börjar bli ”vågor” i den (lättvispat). Värm 0,5 liter grädde och slå denna över chokladen under omrörning. Rör tills all choklad är smält. Rör ner äggulan. Bli inte nervös om det upplevs att det tjocknar. Vänd ner den lättvispade grädden. Vänd till sist i marängen. Fortsätt vända runt tills allt är blandat och klumpfritt. Låt stå i kyl minst 5 timmar innan servering.
Syltade hallon:
Ta de frysta bären och lägg i en kantin. Häll lite socker ovanpå samt riv ner skalet och pressa i juicen från en lime. Blanda runt och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
Kanderade nötter:
Lägg nötterna i en panna och ställ på spisen. När det börjar bli varmt, strö över lite socker samtidigt som du rör runt bland nötterna. Fortsätt med detta tills nötterna har börjat få ett sockerlager. Behövs inte mer än 0,5 dl socker. Passa bara att det inte blir för varmt så det bränns. Man kan ta av pannan med jämna mellanrum för bättre kontroll över värmen.
efterratt
