Lyxig bakelse med laxpaté och sparris

  • 15 små bakelser
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

500 g laxfilé utan skinn
2 tsk salt
2 äggvitor
1 krm cayennepeppar
5 dl Vispgrädde
8 skivor formfranska
2 dl Crème Fraîche Gourmet Sparris
1 dl färsk sparris, finhackad
1 citron, skalet

Gör så här

Ta ut alla ingredienser i god tid innan du börjar så att de håller samma temperatur. Sätt ugnen på 175°. Skär laxfilén i små bitar och lägg i matberedaren, tillsätt salt, äggvita och cayennepeppar. Mixa samman och späd med grädde, lite i taget, tills smeten är slät. Lägg smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Täck formen med folie. Grädda nederst i ugn,  i ca 70 minuter. Känn med en gaffel så att färsen blivit fast. Ställ formen kallt. Rosta eller stek formfranska och stansa ut små runda bottnar.  När laxpatén är helt kall kan du skiva och stansa ut patén, så att bitarna blir lika stora som bottnarna. Placera patén på bottnarna  och ringla över Crème Fraîche Gourmet Sparris. Toppa med färsk hackad sparris och rivet citronskal.

forratt,smaratter