Ljummen höstsallad

  • 4
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Att rosta:
700 g mandelpotatis
2 palsternackor
1 msk olivolja
1/2 ask småtomater
1 dl valnötter
salt och svartpeppar

Att koka:
3 morötter
200 g haricots verts
1 dl frysta ärtor eller
mungbönor

Att steka:
Smör
2 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
4–5 kvistar timjan
4 dl färska kantareller
eller annan svamp
1 äpple

Att blanda ner:
1/2 rödlök, tunt strimlad
2 dl strimlad färsk kål eller spetskål
3 dl rucola, sköljd och grovt
hackad
120 g hyvlad Hushållsost,
mellanlagrad (smakstyrka 6)

Dressing:
2 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk fransk osötat senap,
grovkornig
1 msk flytande honung
1 dl kallpressad oliv- eller rapsolja

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta och halvera potatisen och skala palsternackan som delas i stavar. Lägg dem på en plåt och blanda med olivolja. Baka grönsakerna mjuka i ca 25 minuter. När 8–10 minuter återstår lägger man på halverade småtomater som saltats lätt samt valnötterna. Salta och peppra.

2. Skala och skär även moroten i stavar. Koka den al dente i saltat vatten. Koka med haricots verts i fyra minuter, ärtor eller mungbönor ska bara doppas i kokvattnet. Häll i durkslag.

3. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör, vitlök, rosmarin, timjan och svamp. Stek svampen tills gyllene. Tillsätt äppelklyftor som får steka med. Plocka bort vitlöksklyftorna och örterna efter stekning och krydda med salt och peppar.

4. Blanda vinäger, senap och honung i en bunke. Vispa ner oljan i fin stråle så tjocknar dressingen något. Väljer man rapsolja blir dressingen mer nötaktig i smaken. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla ingredienser i en rymlig skål och vänd ner dressingen. Smaka gärna av en sista gång.

Tips!

Dryckestips: Rött, medelfylligt och rödbärigt vin av druvan Pinot Noir från Chile.

sallad,vegetariskt