Limemoussetarte med karamelliserade äppelskivor och mynta

  • 4 portionsformar/1 paj
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör i små kuber
2 msk vatten
1 tsk socker
0,5 tsk salt 

Limemousse:
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1,5 dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft ( ca 4 lime)
6 gelatinblad 

Karamelliserade äppelskivor:
0,5 äpple
2 msk socker
1 dl vatten
Mynta att dekorera med

Gör så här

Pajskal:
1. Tryck ut deg i små portionsformar eller i en stor.
2. Nagga botten med en gaffel.
3. Täck pajdegarna med lite folie eller bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 min i 200 grader.
4. Ta bort folie eller papper och grädda ytterligare i fem minuter. Ta ut pajskalen och låt dem svalna.
5. Fyll dem med limemousse och ställ i kylen i minst två timmar. 

Limemousse:
1.  Blanda vetemjöl, smörkuber, vatten, socker och salt i en matberedare. Kör med intervaller tills det blivit en deg. Linda in i plastfolie och lägg i kylen i ca en halvtimme.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i ca fem min.
3. Vispa grädden lätt i en skål.
4.  Vispa crème fraish, matlagningsyoghurt och socker i en annan skål tills sockret löst sig.
5. Krama ur gelatin bladen och smält i limesaften i en kastrull på lite värme.
6. Blanda ner limeskal och gelatin i yoghurtblandningen.
7. Vänd ner grädden. 

Äppelskivor:
1. Skiva äpplet supertunt med mandolin. Dela de runda skivorna i två delar.
2. Koka ihop socker och vatten till en tjock lag.
3. Koka äppelskivorna i någon minut så de blir mjuka och drar till sig lite sockersmak.

Tips!

Garnera med äppelskivor och en kvist mynta.

efterratt