Lax i folie med nypotatisterrine och citronkräm

  • 4
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

800 g laxfilé
800 g färskpotatis
2 st schalottenlökar
2 st citroner
1 st rödlök
12 st buntmorötter
0,5 dl plockad dill
3 dl laktosfri crème fraiche
3 dl laktosfri gräddfil
kallpressad rapsolja
honung
ugnsfolie

Gör så här

Beredning nypotatisterrine
Koka potatisen och krossa den grovt. Blanda i den hackade rödlöken och
skalet från en ½ citron samt gräddfilen. Smaka av med salt och peppar
och lägg upp röran i lämplig form. Kyl terrinen i två timmar. När terrinen har
kallnat, skär du upp den i lagom skivor och värmer i ugn.

Beredning citronkräm
Blanda crème fraichen med skalet från ½ citron. Smaka av med salt och
peppar samt lite honung.

Beredning lax i folie
Dela laxen i fyra bitar. Pensla bitarna med kallpressad rapsolja samt lite salt.
Lägg laxen tillsammans med strimlad lök och dill samt lite rivet citronskal
på fyra folieark. Vik ihop till fina paket som du grillar eller bakar i ugn, 150º,
i ca 10–15 minuter.

Beredning morötter
Skala morötterna och vänd dem i lite olja och salta och peppra. Baka morötterna
i ugn, 175º, i ca 5–10 minuter eller grilla dem i 1–2 minuter. När de är
klara vänder du dem i plockad dill och strimlad schalottenlök.

huvudratt