Lamm x 2 med mejram och vitlök, risotto, sherrysyltad svamp och bönor

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Lamm x 2:
Lammrack 2 st
Lammrostbiff 4 st
1 kruka mejram
2 st solovitlökar
Salt och peppar

Sherrysyltade svampar:
100 gr champinjoner
100 gr ostronskivling
100 gr kantareller
100 gr skivad gul lök
50 gram smör
0,5 dl sherry
2 dl köttfond

Risotto:
1 st finhackad gul lök
3 dl Arborioris
20 gram smör
1 l hönsfond
3 dl vitt vin
1 dl riven parmesan

Gör så här

Lamm x 2:
Parera och marinera lammet i mejramen och den hackade vitlöken, låt ligga en timme. 10 minuter innan stekning, salta och peppra. Bryn lammet i stekpanna och baka av i ugn på 100 grader tills innertemperaturen når 54 grader.

Sherrysyltad svamp:
Stek svampen i smör på hög värme i samma panna. När svampen fått en gyllene färg slår du på sherryn och därefter köttfonden. Koka ner tills att nästan all vätska är borta. Smaka av med salt och peppar.

Risotto:
Fräs löken och riset i smöret tills att riset blir lite genomskinligt. Tillsätt hälften av vinet och 2 dl av fonden, för runt riset längs med kanten av grytan, hela tiden åt samma håll. När vätskan börjar försvinna späd med mer fond och vin. Rör försiktigt på samma sätt som förut. Fortsätt tills att riset är mjukt och risotton är krämig. Spara överbliven fond då den tjocknar när den kallnar. Precis innan servering tillsätt sista buljongen och parmesanosten. Det skadar inte att avsluta med en rejäl klick smör!

Bönor:
Servera gärna med valfri sort och mängd bönor. När man tillagar bönor eller andra späda grönsaker kan man välja att inte koka dem. Istället kokar man upp saltat vatten och slår över de ansade grönsakerna och låter de ligga tills de är klara. På detta vis undviker man överkokta grönsaker!

huvudratt