Kyckling med sötpotatisgratäng

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

4 kycklingfiléer
1 msk Smör
salt och peppar
1 paket bacon, 140 g
5 schalottenlökar
2 msk honung
3 msk vitvin- eller äppelcidervinäger
1-2 tsk färsk riven ingefära

Gratäng:
150 g ost, Allerum Grevé
750 g sötpotatis
75 g smält Smör
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.
Börja med gratängen. Riv osten. Skiva potatisen i tunna skivor. Varva med smält smör, salt, peppar och riven ost. Tillaga i ugnen 30-40 minuter.

Stek kycklingen i smör i stekpanna till fin färg. Lägg i en ugnsfast form.
Strimla och fräs bacon i en het torr panna tills baconet är stekt men inte knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skala och dela lökarna och stek i pannan några minuter. Tillsätt bacon, honung, vinäger och ingefära. Koka upp och häll över kycklingen. Stek klart i ugnen bredvid gratängen ca 20 minuter.

Servera gärna med en sallad på
selleri, russin, valnötter och ruccola smaksatt med salt, vitpeppar och balsamicovinäger.

2 selleristjälkar
50 g russin
50 g valnötskärnor
50 g ruccola
1 msk balsamicovinäger
salt och peppar

huvudratt