Kryddig lammkorv med jordärtskocka och puylinser i portvin
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Kryddig lammkorv:
400g lammfärs, gärna bog, grovmalen
1 st vitlöksklyfta, riven
1 st citronskal, rivet
1 tsk backtimjan, rispad
1 tsk pimentopulver (rökt paprika)
0,8 meter lammfjälster
1 msk salt
1 tsk osaltat smör till stekning
Bindgarn
Jordärtskockspuré:
5 st jordärtskockor, medelstora
½ st schalottenlök, finhackad
½ st vitlöksklyfta, finhackad
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk rapsolja
1 msk citronjuice, färskpressad
Salt och vitpeppar
Puylinser i portvin:
½ dl puylinser (små franska gröna linser)
½ st shalottenlök, finhackad
1 msk timjan, rispad
1 msk rapsolja
1 dl lammfond
2 msk Skånemejerier smör
1 dl portvin
Sherryvinäger
Salt och vitpeppar
Jordärtskockschips:
1 st jordärtskocka, stor, tvättad
Fritösolja
Flingsalt
Hackad dill
Gör så här
Lammfärs:
Blanda lammfärs och salt. Blanda ner övriga ingredienser. Fyll lammfjälstret med färsen och knyt fyra korvar. Stek försiktigt i smör.
Jordärtskockspuré:
Skala och skär jordärtskockan i mindre bitar. Fräs skocka och lök i rapsoljan. Häll i mjölk och grädde och koka blandningen mjuk under lock. Lyft upp skockan och mixa till en slät puré, smaka av med citron, salt och vitpeppar.
Puylinser:
Skölj linserna väl. Fräs linserna med lök och timjan. Häll i portvin och fond. Kokak linserna mjuka och rör i smöret. Smaka av med sherryvinäger, salt och vitpeppar.
Jordärtskockschips:
Skiva jordärtskockan i 1-2 mm tunna skivor. Skölj den i ljummet vatten och låt rinna av på en bit papper. Hetta upp oljan till 160 grader i en fritös eller kastrull. Fritera chipsen gyllenbruna. Vänd dem i lite salt och dill.
huvudratt
