Krämig äppelpaj på farmor Ankas vis

  • 6 - 10 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

2 pkt färdig pajdeg eller smördeg
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl Matlagningsgrädde
2 dl Mjölk
drygt 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 äpplen, t ex Alice
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl russin
70 g hackad mandel

Gör så här

Vispa ägg och socker. Blanda grädde och mjölk och vispa ner mjölet i blandningen. Vispa ihop alltsammans och koka upp under ständig vispning tills det fått ett rejält uppkok. Tillsätt vaniljsockret och låt svalna.
Skala och skär äpplena i klyftor och krydda med kanel. Vänd ihop krämen med äpplen, russin och mandel.

Fodra en form med degen och nagga den med en gaffel. Grädda i ugn, 200° ca 10-15 minuter. Fyll med äppelkrämen. Täck med deglock som jackats med en knivspets i parallella rader så att det bildas ett tunt rutnät i degen då man sträcker den lite. Nyp fast deglocket längs kanterna. Pensla med vispat ägg och grädda pajen 45-50 minuter i ugn, 175°, till gyllene färg.

Servera pajen fortfarande ljummen med kall vaniljsås eller glass till.

Tips!

För extra smak, blötlägg gärna russinen några timmar i 1 dl cognac.

efterratt