Kladdkaka med kolasås och salta nötter

  • 8 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

Kladdkaka
100 g smör
1 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg

Kolasås
2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
2 msk smör

salta jordnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i ägg och smör och blanda smeten noga. Häll smeten i en form med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Häll grädde, socker, sirap och salt i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter. Rör i smör och låt koka någon minut till. Låt svalna och ringla över kakan. Strö över ett gäng jordnötter. Servera med en klick vispgrädde.

Tips!

Smaksatt vispgrädde kan förhöja och variera alla dina favoritdesserter. Vill du ha lite syrligare grädde så mosa färska hallon och blanda i tillsammans med lite socker. Krossade polkagrisar ger en härlig mintsmak på grädden. Hackad Daim eller annan chokladbit blir gott i den lena grädden. Även lakritspulver och lite socker går bra att rör i, det är väldigt gott till hallon!

efterratt