Kexkaka med choklad

  • 40 bitar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

KOLA
3 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 tsk flingsalt
3 msk Smör

smörgåsrån

CHOKLADFYLLNING
100 g hasselnötter
100 g jordnötter
250 g mörk choklad
125 g Smör

Gör så här

Börja med att göra kolan. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra i ca 20 minuter. Gör ett kulprov genom att ställa en liten sked med kola i ett glas med kallt vatten. Om du kan göra en kula av kolan så är den klar. Rör i salt och smör. Lägg ett lager med smörgåsrån i en
form, 20 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Häll över kolan och lägg på ett lager med smörgåsrån till. Rosta hasselnötter i en stekpanna. Lägg dem och jordnötter i en mixer. Smält 200 g choklad och smör i en kastrull. Mixa nötterna, häll dem i chokladen och blanda. Häll chokladen i formen. Lägg på ett sista lager med smörgåsrån. Smält den sista chokladen över ett vattenbad. Ringla den på toppen av smörgåsrånen och låt stelna. Skär sedan i bitar.

efterratt,jul