Julpastej

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

140 g bacon
100 g smör
1 ½ gul lök
1 msk socker
500 g kalvlever
2 ägg
4 dl Vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl portvin
50 g ansjovisfiléer
3 tsk kryddpeppar
2 tsk ingefära
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper. Täck sidorna med bacon. Skär löken i bitar. Bryn löken i smör och häll i socker. Låt få färg. Dela upp äggen i gulor och vitor. Skär levern i bitar och lägg i en mixer tillsammans med löken, smöret som löken har stekts i, äggulor, grädde, pressad vitlök, portvin, ansjovis och kryddor. Kör så att det blir en jämn smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Ställ den i ett vattenbad mitt i ugnen. Grädda pastejen i ca 1 ½ timme. Låt pastejen svalna. Skär den i skivor. Servera gärna med syltlök och cornichons på en bit bröd.

jul