Julkaka

  • 1 kaka
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g Smör
1 msk brödkryddor
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1 dl Vispgrädde
1 dl valnötter
1 dl torkade aprikoser
1 dl pistagenötter
1 dl torkade tranbär
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med kryddorna och rör i vispgrädden, och blanda det med äggsmeten. Hacka valnötterna och aprikoserna i bitar. Blanda dem samt pistagenötter och tranbär med de torra ingredienserna och vänd sedan samman med äggsmeten. Smörj och bröa en sockerkaksform. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller på ett galler.

Tips!

Passar bra till varm glögg.

efterratt,jul