Julbröd

  • 1 stort bröd
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

100 g Smör
8 dl Mjölk 3 %
50 g jäst
1 1/2 msk salt
1/2 dl sirap
10 dl fint rågmjöl
14-15 dl vetemjöl

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta samman degen. Låt den ligga övertäckt 1 timme. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Ta undan 1/3 av degen. Forma resten av degen till en stor brödkaka. Lägg den på bakpappersklädd plåt. Dela resterande deg i 8 bitar. Rulla 7 av dem till avlånga snören. Lägg dem över kakan som ekrarna på ett hjul. Forma den sista till en mittknopp. Klipp sneda hack i degsnörena och mittbiten. Vik ut vartannat hack åt var sitt håll, så det liknar ax. Jäs kakan under duk i 20 minuter. Värm ugnen till 225° och sänk värmen till 200° när du ställer in brödet. Grädda i 45-50 minuter. Låt brödet svalna under duk.

jul