Jordgubbsmoussetårta

  • Ca 10 bitar
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

100 g Smör
175 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 paket flagad mandel

Mousse:
4 blad gelatin
2 ägg
1 dl socker
4 dl Vispgrädde
2 dl jordgubbssylt

1-1 1/2 liter jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 175º. Mixa smör och mandelmassa. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölet. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela mandelflagorna i formen. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Vispa ägg och socker poröst. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Smaksätt med jordgubbssylt. Smält gelatinet på svag värme. Låt svalna något. Vänd ner det i smeten. Ställ halverade jordgubbar i rad längs kanten på formen. Häll i moussen. Låt stå kallt och stelna minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera tårtan med jordgubbar före servering.

efterratt