Jägarbiffar med svampgräddsås

  • 4-6 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Biffar
:
600 g viltfärs
200 g fläskfärs
1 dl mjölk, fetthalt 3 %
50 g ströbröd gjort av GI-bröd
1 gul lök
3 krm salt
½ krm mald vitpeppar
2 msk smör
2 msk olja

Sås, steg 1:
1 dl grovt skuren rotselleri
1 dl grovtskuren morot
1 dl grov skuren gul lök
1 skivad vitlöksklyfta
1,5 liter kalvbuljong
1 dl reducerad kalvfond (om du vill ha extra mustig sås)
2 dl vitt vin
1 krm timjan
1 lagerblad
2 msk vetemjöl

Sås, steg 2:
ev. 10 g murklor (torkad vikt)
½ finhackad gul lök
200 g valfri färsk svamp, delad i mindre bitar
ca 10 hackade enbär
1 dl vispgrädde
1 msk smör

Gör så här

Gör så här!
Biffar:
Blanda mjölk och ströbröd. Finhacka lök och blanda i tillsammans med färs och kryddor. Formar till biffar och stek i smör och olja.

Sås steg 1:
Fräs grönsakerna i smör en stor gryta tills de har fått färg. Tillsätt buljong, mjöl, vin och kryddor. Låt koka kraftigt i ca 30-40 minuter. Sila och reducera till en tjockare konsistens.

Sås steg 2:
Koka upp murklor och låt dem dra i ca 5 minuter. Spola av dem i kallt vatten och får bort allt eventuellt grus. Dela dem i grova bitar och krama ur vätskan. Fräs löken i smör. Lägg i murklor och låt fräsa med tills de börjar att ”smälla”. Lägg i resten av svampen och låt fräsa tills vätskan dunstat bort. Tillsätt den silade såsen, enbär och grädde. Låt puttra tills såsen tjocknar. Denna sås går bra att göra redan dagen innan.

huvudratt