Herrgårdsterrin med körsbärskompott
- 6 portioner
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Deg:
2 dl vetemjöl
120 g Smör
1/3 dl kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
1 dl socker
110 g riven ost, Allerum Herrgård
2 dl Mjölk
1 msk vetemjöl
1 citron
lite vispad Grädde
körsbärskompott (alternativt tranbärssylt eller åkerbärssylt)
200 g körsbär
1/2 dl vatten
1/3 dl socker
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till degen och låt den vila i kylen en timma eller två. Pressa ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Ställ formen kallt i en timma, picka hål lite här och var i degen och grädda sedan i ugn, 200°, 10 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.Vispa ägg och socker poröst och blanda därefter i ost, mjölk, vetemjöl, det fint rivna skalet av citronen samt 3 msk av saften. Fyll formen med ostmassan och grädda i ugn, 150°, ca 10 minuter, tills massan har stelnat och ytan är vackert gyllene (täck om nödvändigt över formen med folie). Låt svalna. Tryck ur kärnorna och koka ihop körbären med vattnet och sockret till önskad konsistens.
Servera med en klick vispad grädde och körsbärskompotten.
efterratt,vegetariskt
