Halstrad gös med krassesås

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

600 g gösfilé med skinn
salt och vitpeppar

Krassesås:
1 schalottenlök
1 msk Smör
2 dl fiskbuljong
3 dl Vispgrädde
1 ask smörgåskrasse
1–2 msk citronsaft
salt och vitpeppar

Smörslungade haricots verts med spenat:
150 g haricots verts
200 g spenat
2 msk Smör
salt och vitpeppar

Gör så här

Skär gösfiléerna i portionsbitar. Smält smör och stek gösen på hög värme med skinnsidan nedåt i 4–5 minuter. Sänk värmen och vänd gösen, stek 2 minuter på köttsidan. Salta och peppra. Finhacka schalottenlöken och fräs i smör utan att den får färg. Tillsätt fiskbuljong och grädde, koka tills 2 dl återstår. Mixa såsen med hälften av krassen. Smaka av med salt och vitpeppar. Skär av ändarna på bönorna. Stek bönorna på medelvärme ett par minuter. Ta bort från värmen, tillsätt spenaten och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp haricots verts och spenat på tallrikar och lägg gösen ovanpå med skinnsidan upp. Ringla krassesåsen runt om. Avsluta med att strö över krasse. Servera t ex kokt potatis till.

huvudratt