Grönärtssoppa med halstrad pilgrimsmussla och kamchatkakrabba
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Pilgrimsmusslor
Kamchatkakrabba (Kungskrabba)
1 gul morot
1 vanlig morot
½ solo vitlök
1 gul lök
3 dl torrt vitt vin
3 dl kycklingfond
4 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
2-3 dl gröna ärtor
Smör
Salt och peppar
Socker
Skuren gräslök
Persilja
Gör så här
Skala morötterna och skär i små fina tärningar. Hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna försiktigt i en kastrull. De ska helst inte få för mycket färg. Tillsätt en matsked salt och en matsked socker.
Tillsätt vitt vin, kycklingfond, vatten och vitvinsvinäger. Låt puttra i ca 40 min tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer.
Slå på 2 dl grädde. Verkar soppan tjock kan man späda med lite vatten. Låt soppan få ett snabbt uppkok till efter att man hällt i grädden. Mixa ner 2-3 dl gröna ärtor.
Halstra pilgrimsmusslorna snabbt i het panna. Krydda med salt och peppar.
Värm upp den kokta kamchatkakrabban (kungskrabba) med lite smält smör. Salta och peppra samt tillsätt skuren gräslök och persilja.
Servera i djup tallrik.
soppor
