Grönärtssoppa med halstrad pilgrimsmussla och kamchatkakrabba

  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Pilgrimsmusslor
Kamchatkakrabba (Kungskrabba)
1 gul morot
1 vanlig morot
½ solo vitlök
1 gul lök
3 dl torrt vitt vin
3 dl kycklingfond
4 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger 
2 dl grädde
2-3 dl gröna ärtor
Smör
Salt och peppar
Socker
Skuren gräslök
Persilja

Gör så här

Skala morötterna och skär i små fina tärningar. Hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna försiktigt i en kastrull. De ska helst inte få för mycket färg. Tillsätt en matsked salt och en matsked socker.

Tillsätt vitt vin, kycklingfond, vatten och vitvinsvinäger. Låt puttra i ca 40 min tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer.

Slå på 2 dl grädde. Verkar soppan tjock kan man späda med lite vatten. Låt soppan få ett snabbt uppkok till efter att man hällt i grädden. Mixa ner 2-3 dl gröna ärtor.

Halstra pilgrimsmusslorna snabbt i het panna. Krydda med salt och peppar.

Värm upp den kokta kamchatkakrabban (kungskrabba) med lite smält smör. Salta och peppra samt tillsätt skuren gräslök och persilja.

Servera i djup tallrik.

soppor